Valaha volt

Ovation Celebrity 


12 húros elektroakusztikus gitár. Gyári tokkal.

Meglepően kényelmes hangszer. Nagyon strapabíró, kevésbé gerjedékeny. A 12 húros nagyon izgalmas egy nagy terccel lejjebb hangoltam. Aki még nem próbált 12 húros gitárt, érdemes kacsingatnia ebbe az irányba mert új világok tárulnak ki előtte. Az szokta elvenni az ember kedvét, hogy kényelmetlennek tűnik a 6 húr után. Ezen sokat segít ha lejjebb hangoljuk és ha jó a gitár amin próbálkozunk jön a csoda. Fishman Aura-val megtámogatva tökéletes a hangjuk, nélküle a piezzo hang dominál.Jelenleg már nem az én tulajdonomban van.Nagyon szerettem, de a Rainsong 12 húros gitár beszerzése más kezébe sodorta ezt a remek hangszert.
Jó volt látni az örömet az új tulajdonos arcán amikor elkezdett rajta játszani. Biztosan sokáig vele marad majd.


Ovation Limited Seres DJ Ashba DJA34-AL "Ashbaland"

Fibenare Erotic Dalmat

Ibanez Artist 2617 


Ezt a fényképet nem én készítettem, nemrég találtam a netten, ahol ismét árulják a gitár.

Két évig engem boldogított ez a hangszer 1978-ból. Teljesen kőris test dimarzio hangszedők döbbenetes hangkitartás és játékkomfort. 
A kinézete és a hangja is természetességet sugároz. 
Az ütött kopott tokja pedig (nem ez a mi a képen látható) érezteti hány hangot játszottak már le rajta a múltban és mennyi lehetőség van benne a jövőben.
A fenti kép nem a saját Ibanez Artist gitáromról készült, de az enyém is nagyon hasonló volt. A mai napig sajnálom, hogy eladtam, de akkoriban el kellett adni... Csepei Tibor felesége használta a gitárt majd Kovács László gitártanához került és tőle vettem én. Kb. húsz évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen egy garázsban működő hangszerüzleten keresztül adtam el. A hátulja már akkor is karcos volt mert az övemmel nem volta elég óvatos. Ha valaki tud róla, örülnék az újbóli találkozásnak. Valahol vannak fekete fehér képek róla, ha megtalálom, digitalizálom és felteszem ide.Ibanez Custom Agent


Igazából a szépsége és a 36 éves történelme miatt lettem kíváncsi erre a hangszerre. Ma már a hangját is nagyon szeretem. Az egész teste rezonál, a többi gitáromhoz képest nagyon egyedi ízes hangja van.  Igazán kényelmes a nyaka és jó támasztékot ad ez az érdekes koptató lap. 


Sajnos egyik kemény tokba sem fér bele a díszes feje miatt, puhátokban pedig félő, hogy letörik a fejéről a díszítés. 


Dean DGA EQSES-GN Exotica Supreme, Natural

Ez a gitár egy nagyon furcsa történet az életemben, mert szerelem volt első látásra, aztán elég hamar véget ért. Szerintem nagyon egyedi és kifejezetten szép hangszer. Így nem tudtam nem haza vinni.
Viszont a játékkomfortját számos próbálkozásra sem sikerült a saját ízlésemre igazítani. Ezért egy cserebere szituációban megváltam tőle. Az új tulajt nem zavarta az, ami engem, így valószínűleg nem a gitárban volt a hiba. A MagnaCum Laude koncert videóján láttam viszont ezt a hangszert vagy a mását, nem tudom, de valószínűleg nincs tömegével ebből a gitárból az országban. Viszont most, hogy nézegetem a képeket, amit a gitárról készítettem, örülnék, ha egyszer még a kezembe kerülne egy másik példány ebből a gitárból, hátha egymásra érzünk…


Guild Gad-50PCE

A nyaki kivágás miatt könnyebb rajta felső fekvésben játszani. Egyszerű, de nagyon szép kivitelű a gitár ás a tokja is.  A piezzo hangszedőhöz Fishman Aura effektet használok, így hiteles akusztikus gitárhangot kapok. Nincs rajta semmilyen hangerő vagy hangszín szabályzó, tehát mindent az effekten vagy az erősítőn kell beállítani. Egyszerű és megbízható, mint egy faék.


Ovation Celebrity


Amint az a képen is látható, Roland hexa hangszedővel használtam, amivel meg tudtam hajtani a VG99-est és azon keresztül a  Roland SonicCell vagy a Ketron Midjay szinti hangmodult. Élvezetes az akusztikus gitár és az úszós szinti vagy a  fúvós hangszínek ötvözése. Az akusztikus hangba itt is a Fishman Aura jótékony közreműködése volt a megfejtés számomra. Kényelmesen játszható a felső fekvésekben is, jól viseli a dobolást, ütögetést. Igazi igásló, minden helyzetben teszi a dolgát.

 Azért került eladásra, mert a 12 húros Ovationt kiütötte a kedvencek közül a Rainsong gitár és így a kettő együtt került új tulajdonosához. Így továbbra is együtt maradtak... :o)
Utódja a Parker P6 lett, ami egy  klasszissal jobb gitár.

KSP Stratocaster


Nagyon kedveltem ezt a gitárt. Pont olyan hangja van, mint ahogy kinéz.... :o)


Squier Showmaster


Minden ember életében vannak tévedések, ez a gitár sajnos nem igazán tudta megkedveltetni magát velem. Még azt az őrültséget is elkövettem, hogy szereltem rá GK hangszedőt és úgy használtam, akkoriban még a GR 20-al. Szerintem zúzni tökéletes ez a gitár, de én már régen nem ilyesmire használom a gitárokat. Húsz évvel ezelőtt kezdő gitárnak imádtam volna. 


CASIO DG20

A gitárszintetizátorok egyik őse ez a valami. Hangszernek ma már nem nevezném. Körülbelül ugyanaz a szint mint a szintetizátorok közt az induló kategória. Szerény hangi adottságokkal, igazi műanyag hangkészlettel. Beépített "nejlon" dobgéppel. Beépített hangszóróval. Ha jól emlékszem, nem a húrok rezgése, hanem az érintők megnyomása generálja a hangot. Elképesztő késéssel reagál, így zenélni szinte használhatatlan.  Gyereknek nem adnám a kezébe, mert elrontja az ízlését  felnőttnek meg minek. Nekem annyi hasznom volt belőle, hogy már az elejétől ismerkedem a midizhető gitárokkal és ez igazán izgalmas kaland, még ha így indult is. 

Roland GR 20

Ez a gitárszinti már használhatónak bizonyult, a hangkészlet jelentős része elég gyorsan reagált, alacsony késéssel. Ha viszont midiztem, akkor már gyakran voltak problémák a pontosságával. Külön meg kellett tanulni minden hangszínnek a tulajdonságait, ha nem akartam lemaradni a ritmusról. Godin nejlonhúros gitárral nagyon szerettem használni. Ma már túlhaladta a technikai fejlődés, de ha ezen a szinten maradt volna, kibékültem volna vele. Jelentős hátránya továbbá, hogy csak szintetikus hangszíneket tartalmaz, gitár modellek nincsenek a hangkészletben. 

Roland GR55

Az eddig általam ismert legjobb gitárszinti. Most már tényleg ne találjanak ki újabbat, ez már gyors is, pontos is, hiteles hangszínei vannak, és jól boldogul a midivel is. Ráadásul usb-ről lejátszik, loop is van benne.  Persze a hangszínei lehetnének még jobbak, de ez végletnemérő folyamat. Már gitár hangszínek is vannak, és egy részük elég jó ahhoz, hogy ne akarjunk jobbat. Rengeteg benne a feleslegesnek tűnő hangszín, ami zenébe nem igazán használható, de jól el lehet szórakozni velük. A VG99 egy másik kategória és egy kicsit másra is való, de arról majd a másik oldalon írok. 

BOSS GT8

Soha nem jöttünk ki igazán. Magam sem értem miért. Akkoriban ismerkedtem "egyszerű" gitárosként a digitális technikával, és túl bonyolultnak tűnt számomra.Így eladtam, hogy később még összetettebb rendszerek megismerésére adjam a fejem. Be kell valljam, van igazsága azoknak akik az egy száll gitár, kábel, erősítő hármasra esküsznek.Egyenlőre én más utat járok. 

Roland AC60

Ezt az erősítőt nagyon szerettem. Kicsi, remekül hordozható és hitelesen adja vissza az akusztikus gitár hangját. Ének erősítésére is használható. Vannak korlátai, de ha nem akartam volna több csatornát és nagyobb hangerőt, megtartottam volna. 

Roland DisCover 5

Igazán izgalmas kaland volt ez a szinti. Fő erőssége a midi dalok lejátszása és valós időben történő szerkesztése volt számomra.  Egy ideig bántam, hogy elcseréltem, de a Taylor T5 cserebere kapcsán kellett mennie, és azért a gitárért igazán megérte. 

AK 47 Gitár (handmade)

Egy  hazánkban állomásozó szimpatikus és kreatív mesterember munkája ez a hét húros rock erőgép.Szerettem a különleges formáját, de nem az én stílusom ez a hangszer. Mindenesetre jó kaland volt. 


Gibson Les Paul StandardNagyon sokáig ellenálltam a Gibson vonzásának. Ma már nagyon nem bánom, hogy végül engedtem a csábításnak. Amikor először meghallottam a kierősített hangját, azonnal tudtam, ezt ismerem, hallottam már sok felvételen.